10 Kasım 2015 Salı

Tırnakları Güçlendirmenin Doğal Yolları

Hepimiz dönem dönem kırılan, çatlayan ve kat kat ayrılan tırnak görüntüsü ile karşılaşabiliyoruz. Eğer siz de tırnakların çabuk kırılmasında, fazla hassas olmasından veya uzamamasından şikayetçiyseniz bu yazıyı okumaya devam etmenizi öneririm. Çünkü hem tırnakların neden zayıf ve daha kırılgan hale geldiğini hem de hassas ve çabuk kırılan tırnaklar için neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğim.

Öncelikle tırnakların ciltte ve saçta da bulunan sertleşmiş proteinden oluşan keratinden içerdiğini söylemeliyim. Tırnaklar aslında parmak uçlarını koruyan, el işlerini yapmayı kolaylaştıran sert yapıdır ve tırnaklara gereken önemi verip, bakım yapmadığımız zaman aslında genel sağlığımız ile de bağlantılı bazı uyarılar vermeye başlarlar. Bizim sadece görüntüsü sebebiyle hoşlanmadığımız sarı tırnaklar, bir mantar enfeksiyonu habercisi olabileceği gibi tırnaklara sık oje kullanmaktan ötürü nefes alamamasının da sonucu olabilir. Diğer yandan tırnakların çabuk kırılmasının en önemli sebebi de başta bahsettiğim keratin tabakasının incelmiş olmasıdır ki bu sadece dışarıdan yapılan bakımlar ile ilgili değil, ne yediğiniz veya yemediğiniz ile de oldukça bağlantılıdır.
Zayıf Tırnaklar

Yeterli protein tüketimi : Tırnakların aana unsuru protein olduğundan, tırnakların beslenip güçlenebilmesi için günlük protein tüketiminize özen göstermeniz gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü normal kilodaki bir kişinin en az kg başına 0.45 gr protein tüketmesi gerektiğini belirtiyor.

Biotin tüketimi : Gerek saç sağlığı gerekse tırnak sağlağı için faydalı olan biotin ( B7 vitamini olarak bilinen biotin B grubu vitaminlerden biridir) kozmetik ürünleri içinde de kullanılmaktadır. Süt, yumurta, patates, soya, fındık, ceviz gibi besinlerde bulunan biotin, hem saç sağlığı hemde tırnak dayanıklılığını arttırması için düzenli tüketilmelidir.
Doğal yağlar ve kalsiyum tüketimi : Tıpkı zayıf ve çabuk kırılan tırnaklar gibi kat kat ayrılan tırnakların da pek çok alt sebebi olabilir. Örneğin tiroid hastalığı olan haşimato, tırnakların kat kat ayrılması gibi sonuçlara sebep olabilmekte. Diğer yandan kansızlık, vitamin eksikliği ki özellikle D vitamini ve kalsiyum eksiklikliği yine buna sebep olabilmektedir. Bu yüzden kalsiyumdan zengin besinleri yemek rutininize mutlaka ekleyin. Diğer yandan, kat kat ayrılan ve çabuk uzaması istenen tırnaklar için keten tohumu yağı tüketilebilir. Çünkü içerisinde bol miktarda omega-3 yağ asitleri bulundurmakta ki bunun da tırnakların uzamasında etkili olduğu gözlenmiştir.
Doğru törpüleme : Manikür, bakımlı ellere sahip olmak için yaptırdığımız düzenli bakımlardan biri. Bu işlem sırasında yapılan tırnak törpüleme işlemi tırnakların kat kat ayrılmasına sebep olabilmektedir. Bunu engellemenin yolu törpüleme işlemini ileri geri şeklinde değil tek bir yöne doğru yapmaktır. Ayrıca tırnakları törpülerken tırnakların ıslak olmamasına dikkat edin. Çünkü ıslak tırnak daha kolay kırılacak ve ayrılacaktır.
Limon ve zeytin yağı : Bir yemek kaşığı zeytin yağı ile bir kaç damla limon suyunu karıştırıp tırnaklara ve ellerinize masaj yaparak yedirin. Yatmadan önce yapacağınız bu uygulama sonrası ellerinize bir eldiven giyip, uyuyun. Sabah yıkadıktan sonra sadece el kreminizi sürmeniz yeterli olacaktır.
Patates : Tırnakları güçsüz olup, ne yapsam işe yaramıyor diyenler için en çok uygulanan doğal yöntemlerden biri daha. Önce 1 adet patatesin suyunu çıkarın. Bu suuyun içine yarım limon suyu ve 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği yağı ekleyin. Bunları geniş bir kaba aldıktan sonra tırnaklarınızı bu karışımın içine sokun ve yaklaşık 15-20 dakika bekleyin. Çıkardıktan sonra da 1 çay kaşığı limon suyu ve 1 kaşık çiçek yağını karıştırıp, tırnaklarınıza bununla masaj yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder